Wijnvlekken of angiomen

Wijnvlekken of angiomen

Een wijnvlek (angioom of naevus flammeus) is een goedaardige, aangeboren huidafwijking waarbij in een bepaalde huidzone alle haarvaatjes uitgezet (gedilateerd) zijn door een defect in het sluitingsmechanisme van deze bloedvaatjes. De ontsierende angiomen hebben soms een rood-paarse kleur en worden daarom ook wijnvlekken genoemd. Wijnvlekken op de huid hebben geen aanwijsbare oorzaak en komen zelden familiaal voor. 

Laserbehandeling van wijnvlekken

Wijnvlekken of angiomen kunnen sinds de jaren negentig succesvol behandeld worden met selectieve vaatlasers. Dergelijke lasertoestellen produceren een zeer krachtige lichtgolf met slechts één golflengte, die perfect afgestemd is op het doel dat we willen bereiken. Bij wijnvlekken of angiomen zijn de rode bloedcellen in de uitgezette bloedvaatjes ons doel. Door de hoge energiedosis en de extreem korte pulsduur ontstaat een selectieve beschadiging van de afwijkende bloedvaatjes. Laserbehandelingen zijn erg doelgericht en precies zodat de omliggende cellen en weefsels nauwelijks beschadigd worden. De beschadigde bloedvaatjes worden nadien door het lichaam opgeruimd en terug vervangen door normale haarvaatjes.

De frequentie van de behandelingen

Het optimale resultaat van één laserbehandeling van een wijnvlek kunt u na ongeveer 2 maanden verwachten. Dan pas kan een volgende laserbehandeling verricht worden. Hoewel er nooit op voorhand voorspeld kan worden wat het uiteindelijke resultaat van de laserbehandeling zal zijn en hoeveel behandelingen u nodig zult hebben, kunnen we wel meegeven dat een laserbehandeling van wijnvlekken altijd uit meerdere sessies bestaat met een interval van minstens 2 maanden.

Afhankelijk van het type angioom kunnen er soms meer dan 10 laserbehandelingen nodig zijn om een optimaal resultaat te bereiken. De energie van elke laserbehandeling wordt door de bovenste laag van de resterende verdikte bloedvaatjes opgenomen en kan zo laag voor laag de wijnvlek naar de diepte toe opruimen.

Soorten lasertoestellen voor de behandeling van angiomen

In het Cutaan Laser Centrum gebruiken we drie types lasertoestellen voor de behandeling van wijnvlekken of angiomen:

  • de kleurstoflaser of pulsed dye laser
  • een 532 en 1064 nm variable pulse Nd-YAG laser
  • een 800 nm diode laser 

Bij een aantal patiënten gebruiken we tijdens één behandelingssessie ook soms opeenvolgend twee lasertoestellen met een verschillende golflengte.

Is een laserbehandeling van wijnvlekken of angiomen pijnlijk?

  • Een laserbehandeling van wijnvlekken is pijnlijk.
  • Daarom behandelen we angiomen bij kinderen meestal met behulp van een verdovende crème.

Wat mag u verwachten na een laserbehandeling?

  • Onmiddellijk na de laserbehandeling treedt er steeds een reactionele roodheid en regelmatig ook een lichte zwelling (oedeem) op.
  • Vooral bij het gebruik van de pulsed dye laser kan er een purpurische (grijze tot blauwe) verkleuring optreden.
  • Complicaties zijn er zelden.
  • Het risico op een tijdelijke bruine verkleuring (hyperpigmentatie) of verbleking (hypopigmentatie) kunt u aanzienlijk verlagen door u niet tijdens de zomer te laten behandelen. Het risico op textuurvervaging of verlittekening is klein. 

Nazorg na een laserbehandeling van wijnvlekken of angiomen

  • Om comfortredenen is het aanbevolen om de huid na de behandeling af te koelen met bijvoorbeeld koude, natte compressen of washandjes, of eventueel met Flammazine of Flamigel.
  • Bij het eventueel ontstaan van korstjes kunt u ook Flammazine of Flamigel zalf op de behandelde zone aanbrengen.
  • Wrijving of het gebruik van zeep wordt afgeraden tijdens de eerste dagen na de behandeling. Als u de behandelde zone wenst te wassen, raden we aan om het de eerste dagen enkel te deppen met water.

Wat u zeker nog wilde weten

  • Bij veel patiënten bereiken we tot ongeveer 75% verbleking, bij andere halen we zelfs 95% verbleking. Zelfs bij een uitstekend resultaat blijft er meestal een zekere reactiviteit van de bloedvaatjes bestaan. Zo kan er dan bij inspanningen of bij koude temperaturen een lichtrode verkleuring ontstaan in het oorspronkelijke gebied waar de wijnvlek zich bevond.
  • Sinds 1 april 2007 bestaat er voor de laserbehandeling van wijnvlekken (naevus flammeus) in het gelaat, in de hals of op de handen een RIZIV-nomenclatuur. Voor alle andere lokaties is er geen nomenclatuur. Voor de terugbetaling van de mutualiteit dienen ook nog een aantal bijkomende voorwaarden vervuld te zijn. Deze kunnen besproken worden tijdens de consultatie.
  • Tijdens de behandeling dienen de patiënt, de arts(en), het personeel en de eventueel aanwezige familie een speciale bril te dragen om de ogen te beschermen tegen het laserlicht. Voor en na de behandeling kunnen er digitale foto’s genomen worden om de evolutie en het uiteindelijke resultaat optimaal te kunnen beoordelen. 

Indien u nog vragen hebt over de laserbehandeling van wijnvlekken of angiomen, aarzel niet om ons te contacteren.