Huidversteviging door Titan infraroodbehandeling

Verstrakking en verjonging van de huid met de Titan laser

Een Titan behandeling van een slappe huid is een veilige, niet-chirurgische techniek, waarbij uw dermatoloog gebruik maakt van een infrarode lichtbron om uw huid te verstevigen en de tekenen van huidveroudering te verminderen.

De infrarode lichtenergie warmt op een efficiënte manier de dieper gelegen huidlagen van de lederhuid op. Infrarood licht zorgt voor een zeer gelijkmatige energieverdeling. Door de geabsorbeerde warmte trekken de collageenvezels samen. Collageen is het eiwitachtige hoofdbestanddeel van het bindweefsel dat de huid haar stevigheid geeft. Door het samentrekken van de collageenvezels wordt een natuurlijk genezingsproces in gang gezet waardoor nieuw collageen aangemaakt wordt (collageenneogenese). Hierdoor worden rimpels en lijntjes minder zichtbaar zodat de huid er weer strakker en jonger gaat uitzien.

Tijdens een Titan behandeling voelt u de warmte van het infrarood licht, onmiddellijk gevolgd door een korte prikkel. Intussen wordt uw huid voortdurend gekoeld zodat de behandeling comfortabel blijft en de opperhuid onbeschadigd blijft.

In het Cutaan Laser Centrum gebruiken we het Titan toestel om de huid van het gelaat en de hals te verstevigen en te ‘liften’. Wij behandelen ook de slappe huid en de overtollige huid op andere plaatsen van het lichaam zoals een décolleté, de armen, de buik, de dijen, enz.

Is een Titan huidverstevigingsbehandeling pijnlijk?

 • De Titan huidverstevigingsbehandeling wordt door de meeste mensen goed verdragen. 
 • Elke puls duurt een achttal seconden. Op het einde van de opwarmfase ontstaat meestal een nijpende tot branderige pijn die nadien onmiddellijk overgaat in de nakoelingsfase.
 • Bepaalde huidzones zijn gevoeliger dan andere.
 • Bij patiënten met een lagere pijndrempel, kunnen we een behandeling met een lagere energiesetting en meer pulsen overwegen. 

Wat mag u verwachten na een Titan behandeling?

 • Normaal gezien is er na een Titan behandeling geen nazorg nodig.
 • Na een Titan behandeling voor huidverstrakking is er een zeer matige roodheid (erytheem) en mogelijks een licht branderig gevoel dat maximaal een uurtje aanhoudt. 
 • Op plaatsen waar de behandelde zone onvoldoende gekoeld werd (bv. Omdat de patiënt zich tijdens een puls bewogen heeft, of rond uitgesproken plooien of huidstrengen,…) kan er accidenteel een kleine blaarreactie ontstaan die op een weekje tijd opdroogt. Dit komt maar zelden voor, maar mocht u er last van hebben, dan mogen de blaren eventueel doorprikt worden met een ontsmette naald. Bij een accidentele loslating van het blaardak kunt u 2x per dag Flamigel op de blaren aanbrengen. Meestal geneest dit zonder enig restletsel.
 • Het risico op littekenvorming is verwaarloosbaar. 
 • Een behandeling voor huidversteviging met de Titan laser kan bij elk huidtype, ook bij een zwarte of gebruinde huid, en in elk seizoen uitgevoerd worden. 
 • Een voorafgaande of toekomstige blootstelling aan de zon houdt geen enkel risico of beïnvloeding in. 
 • Geassocieerde huidproblemen zoals bruine plekken, couperose, enz. beïnvloeden het resultaat van een huidverstevingsbehandeling met de Titan laser niet en worden ook niet door de behandeling beïnvloed.

Het verwachte resultaat en de frequentie van een Titan behandeling

 • Het optimale resultaat van een Titan behandeling mag u na ongeveer twee maanden verwachten. Dan kan de volgende sessie verricht worden.
 • De eerste Titan behandeling geeft zelden een goed zichtbare verbetering. De tekenen van verbetering worden pas zichtbaar na een tweede behandeling. Zo ziet u bijvoorbeeld minder diepe plooien tussen de neusvleugels en de mondhoeken (nasolabiale plooien) en een strakkere kaakrand bij een gelaatsbehandeling, een verstrakking van de halshuid met vagere halsplooien, enz.
 • Een standaard behandeling bestaat uit drie sessies om de 2 maanden. Indien nodig, kunnen nog extra sessies ingepland worden.
 • Het aantal huidverstevigingsbehandelingen met het Titan toestel is onbeperkt. Sommige patiënten kiezen om het bevredigende resultaat te behouden door verder een jaarlijkse onderhoudsbehandeling te laten uitvoeren.
 • Het werkingsprincipe van het Titan toestel, de voorgestelde resultaten op congressen en onze eigen ervaringen maken dat u goede resultaten mag verwachten bij een juiste indicatiestelling.
 • Een Titan behandeling met infrarood licht kan enkel een verslapte huid verstevigen en zal geen andere problematieken kunnen aanpakken. Indien bijvoorbeeld vetweefsel een rol speelt bij de problematiek zoals in de hals of bij cellulitis, kunnen we overwegen om dit vooraf te behandelen.
 • Voor een huidverstevigingsbehandeling met het Titan toestel, nemen we altijd foto’s om achteraf het resultaat en de evolutie beter te kunnen evalueren. Foto’s geven echter soms een vertekend beeld. Als de houding van de patiënt, de belichting en/of de opnamepositie voor en na niet volledig identiek zijn, kunnen we het verkregen resultaat soms onvoldoende duidelijk zien op de foto’s. Meestal ervaren de patienten zelf de verbetering in de spanning van de huid, de vervaging van de plooien en de verstrakking van de huidranden.
 • Hoewel er bij een juiste indicatiestelling bijna altijd een verbetering gerealiseerd wordt, kan dit niet voor elke patiënt gegarandeerd worden. Bovendien is het ook moeilijk om de mate van verbetering in te schatten. Indien een patiënt na twee Titan behandelingen nog niet overtuigd is van een verbetering, heeft het weinig zin om de behandelingen verder te zetten. In dat geval is het nuttig om ons af te vragen of er een juiste indicatiestelling was, maar ook of de patiënt geen te irrealistische verwachtingen had.
 • Een Titan behandeling zorgt voor een natuurlijke verstrakking van de collageenvezels en verloopt aanzienlijk trager dan bij een behandeling met de UltraPulse CO2 laser. Na 2 behandelingen (na 4 maanden dus) zal er wel een duidelijke verbetering zijn ten opzichte van de eerste foto’s, maar het resultaat zal minder spectaculair zijn vergeleken met een UltraPulse CO2 laser gefractioneerde resurfacing, een laserbehandeling van het gelaat met een genezingsfase van 7 dagen.
  Om u een beeld te kunnen geven van het mogelijke resultaat, is een appreciatie van 8/10 voor een UltraPulse CO2 laser resurfacing van het gelaat en van 5/10 voor een Titan behandeling een realistische vergelijking.

Wat u zeker nog wilde weten

 • Geen enkele bestaande techniek kan de elasticiteit van de huid verbeteren. Dit betekent dat bij een versteviging van de huid, verkregen door het krimpeffect van het collageen, de kwaliteit van de huid de jeugdige huid nooit zal evenaren.
 • Er worden geen nadelige effecten op lange termijn verwacht door herhaaldelijk gebruik van het Titan toestel op de huid. 
 • Tijdens een voorafgaande consultatie kunnen de alternatieven van een Titan behandeling overlopen worden, zoals: het aanvaarden van de bestaande toestand, het gebruik van cosmetica, een UltraPulse CO2 laser gefractioneerde resurfacing of een chirugische behandeling.
 • Tijdens de behandeling dienen de patiënt, de arts(en), het personeel en de eventueel aanwezige familie een speciale bril te dragen om de ogen te beschermen tegen het laserlicht.

Indien u nog vragen hebt over een huidversteviging door middel van een Titan behandeling, aarzel niet om ons te contacteren.