Huidverjonging of resurfacing met de gefractioneerde CO2-laser

Huidverjonging, resurfacing of rejuvenation

Laser resurfacing is een lasertechniek waarbij de huid voorzien wordt van een nieuw oppervlak, waardoor de huid er jonger gaat uitzien. Om die reden wordt deze techniek ook wel eens rejuvenation of huidverjonging genoemd. De resurfacing techniek wordt meestal gebruikt om de huid te verstevigen, rimpels af te vlakken, littekens en striemen te vervagen of de textuur en de poriënstructuur van de huid de verbeteren. CO2-lasers zijn hiervoor de meest geschikte lasertoestellen.

Klassieke CO2-lasers versus gefractioneerde CO2-lasers

De traditionele CO2-lasers zijn het ultieme middel voor de behandeling van huidveroudering en rimpels. Deze lasertoestellen zenden een krachtige lichtstraal uit van eenzelfde golflengte die geabsorbeerd wordt door water. De huid, die voor een groot deel uit water bestaat, wordt op die manier verhit zodat het gaat verdampen. De intense warmte van de oppervlakkige huidlaag (epidermis) leidt tot een schaafwonde. De lichtstralen zijn zo precies dat ze de onderliggende weefsels nauwelijks gaan beschadigen. De warmte-uitstraling in de onderliggende lederhuid (dermis) veroorzaakt een krimpeffect van de eiwitstructuren in de huid (collageen), wat leidt tot de aanmaak van een blijvende stevigere structuur waarboven de opperhuid terug groeit. De huid gaat hierdoor verstrakken en er frisser en jonger uitzien.

De traditionele niet-gefractioneerde lasertechniek wordt sinds 1995 met een CPG-scanner voor het gelaat toegepast. Deze is echter sterk belastend omdat het herstel lang duurt en een intensieve lokale verzorging van 7 tot 10 dagen nodig is. Daarom is gezocht naar een nieuwe methode.

Begin 2005 werd de gefractioneerde lasertechniek ontwikkeld, waarbij eerst met fijne handstukken, en sinds 2008 ook met FX scanners, micro-spots en dambordpatroon verdampt wordt. De gefractioneerde CO2-laser bestraalt slecht een deel (20 tot 50%) van de huid. De bestraalde delen vormen kleine cilinders die in een rasterpatroon op regelmatige afstanden van elkaar liggen. De omringende intacte huiddeeltjes zorgen voor een vlotte genezing. Een gefractioneerde laserbehandeling laat toe om met een verwaarloosbaar risico op littekenvorming of pigmentbeschadiging een veel dieper effect te hebben dan bij een klassieke resurfacing. Een gefractioneerde laserbehandeling heeft als bijkomend voordeel dat er een sneller genezingsproces optreedt vanuit de tussenliggende opperhuiddeeltjes die niet mee weggelaserd worden. De ongemakken en de risico’s op een infectie bijvoorbeeld, zijn ook veel geringer.

Gefractioneerde resurfacing op verschillende manieren

 • Met FX scanners
 • Met het 0.2 mm handstuk

Gefractioneerde UltraPulse CO2-laser met FX scanners

De UltraPulse is de krachtigste CO2-laser op de markt die ervoor zorgt dat we minder herhaalbehandelingen nodig hebben dan bij andere lasertypes. Door zijn korte pulsduur zijn de complicaties zeldzaam en worden de beste resultaten bereikt. Met de FX scanners kunnen we volledige huidoppervlakken behandelen zoals het gelaat, de hals, de décolleté, de handruggen, de armen, enz. Welke scanner we uiteindelijk kiezen (FX 1300, FX 120 of een combinatie van beide) en welke parameters we instellen (energie, densiteit van de spots, enz.) hangt af van de huidproblematiek die we gaan behandelen: huidverslapping, diepte van de rimpels, huidtypte, pigmentatie, diepte van acne-littekens, enz.

Is een gefractioneerde CO2 huidverjonging pijnlijk?

 • Een gefractioneerde UltraPulse CO2 laser behandeling met FX scanner voelt aan als fijne speldeprikken.
 • De meeste patiënten verdragen dit zonder verdoving. 
 • Bij patiënten met een lagere pijndrempel kan eventueel lokale verdoving overwogen worden.
 • Het branderige gevoel dat tijdens de behandeling ontstaat, wordt als lastigste ervaren. Dit gevoel kunnen we echter niet verminderen door een lokale verdoving. De branderigheid duurt maximum enkele uren en vermindert snel wanneer we tijdens de behandeling een afkoelende zalf zoals Flamigel aanbrengen.

Wat mag u verwachten na een gefractioneerde CO2 behandeling?

 • De wondgenezingsfase is bij een gefractioneerde CO2 behandeling beperkt.
 • U kunt gedurende 2 tot 4 dagen last hebben van een lichte tot matige opzetting en roodheid, te vergelijken met een oppervlakkige schaafwonde, gevolgd door een gebronzeerd uitzicht dat veroorzaakt wordt door heel fijne microkorstjes in de huid. Deze toestand is meestal volledig genezen na een week.

Nazorg thuis na een gefractioneerde huidverjonging

 • De eerste dag of de eerste twee dagen
  Volgens het aanvoelen en noodzaak, tot 5x per dag Flamigel op de behandelde zone aanbrengen. Om bijkomend te verfrissen of om de opdrogende gel te bevochtigen, kunt u ook Avene thermaal water gebruiken. De gel minstens 2x per dag verwijderen met thermaal water en een nieuwe laag aanbrengen.
 • Vanaf de tweede of de derde dag
  Wanneer de Flamigel te opdrogend begint aan te voelen kunt u overgaan naar een hydraterende, herstellende crème uit de apotheek zoals Avene Tolerance Extreme crème of Toleriane Ultra Roche Posay. Deze crèmes mogen naargelang het aanvoelen meerdere malen per dag aangebracht worden.
 • Vanaf de vierde dag
  Eens de huid opgedroogd is en enkel nog een gebronzeerd uitzicht heeft door de microkorstjes, mag u daarnaast, indien gewenst, een camouflerende crème of fond te teint gebruiken.
 • De eerste maand na de behandeling
  Gedurende de eerste maand na de gefractioneerde CO2-behandeling dient u elke vorm van blootstelling aan uv-straling (zon en zonnebank) zo veel mogelijk te vermijden. Indien het niet anders kan, mocht u bijvoorbeeld op vakantie of op skiverlof vertrekken, wordt een totaal zonbeschermende crème met beschermingsfactor SPF 50+ aanbevolen. Deze zalf dient een half uur voor de eerste blootstelling aan de zon aangebracht te worden en deze handeling dient om de 2 uur herhaald te worden.
 • Extra raadgeving
  Gedurende de eerste week mag u geen eigen verzorgingsproducten gebruiken. Tijdens de eerste maand mag u zeker ook geen verzorgingsproducten gebruiken die vitamine-A-zuur derivaten bevatten zoals retinol, retinoïden, enz.

Gefractioneerde resurfacing behandeling van littekens en striemen

 • Voor de behandeling van striemen en littekens gebruiken we meestal de gefractrioneerde CO2 resurfacing laser met het 0.2 mm handstuk.
 • De ongemakken, de genezingsfase en de naverzorging zijn zeer vergelijkbaar met deze van de hierboven beschreven CO2-laser met FX scanner.

Gefractioneerde resurfacing van de onderste oogleden

 • Blepharoplastie is de behandeling van een verslapping van de huid van de oogleden (blepharochalasis). Vooral voor de onderste oogleden is het aangeraden om de gefractioneerde resurfacing techniek toe te passen omdat hierbij geen littekens ontstaan.
 • Voor de bovenste oogleden heeft een chirurgische blepharoplastie vaak de voorkeur. De storende overhangende bovenste oogleden kunnen in één behandelingstijd weggesneden worden en het litteken valt samen met de ooglidplooi.
 • Het krimpeffect van de gefractioneerde lasertechniek is niet onbeperkt. Bij een meer uitgesproken blepharochalasis zal de gefractioneerde laserbehandeling enkele keren herhaald moeten worden. Het is echter geen probleem om de behandeling te herhalen met een interval van minstens 6 maanden totdat het resultaat optimaal bevredigend is.

De voordelen van een gefractioneerde laserbehandeling van de oogleden

 • Geen resterende littekens
 • Geen risico tot pigmentbeschadiging
 • Beperkte postoperatieve ongemakken
 • Genezing binnen een week
 • Het krimpeffect van het collageen gebeurt in de natuurlijke richtingen van het collageen zodat de vorm van de ogen nooit kunnen veranderen.
 • Er is ook een kwaliteitsverbetering van de resterende huid zoals een versteviging van de omringende huid, een frissere textuur, een vermindering van de donkere kringen onder de ogen, enz.
 • Een gefractioneerde laserbehandeling van de oogleden gebeurt zonder verdoving (anaesthesie).
 • Het esthetisch uitzicht tijdens de genezingsfase is niet afstotend.
 • Indien u niet werkt in een vervuilende omgeving, mag u uw normale activiteiten op het werk verder zetten, evenals uw huishouden en uw sportactiviteiten.

Het verwachte resultaat van een gefractioneerde resurfacing

 • Een gefractioneerde resurfacing geeft over het algemeen een opmerkelijke verbetering op het gebied van de huidtextuur en de huidverstrakking. Dat betekent echter niet dat de huidverslapping, de rimpels, de striemen of de littekens compleet verdwenen zullen zijn. 
 • Bij een gefractioneerde resurfacing verwachten we geen complicaties zoals littekenvorming, pigmentbeschadiging en/of het niet meer kunnen aansluiten van het ooglid aan de oogbol (ectropion).

Wat u zeker nog wilde weten

 • Tijdens de behandeling is het sluiten van de ogen voldoende om uw ogen te beschermen. Eventueel kunnen we ook beschermende metalen oogschelpjes plaatsen. 
 • Aan patiënten die gevoelig zijn voor koortsblaren (herpes simplex) kunnen we voorzichtigheidshalve preventief medicatie voorschrijven.
 • Tijdens een voorafgaande consultatie leggen we u uit wat u mag verwachten van de gefractioneerde laser resurfacing behandeling. Na de behandeling ondergaat de huid uiteraard opnieuw de natuurlijke evolutie of het natuurlijke verouderinsproces. Een optimale bescherming tegen de zon, eventueel gecombineerd met een aangepaste verzorgingscrème kunnen helpen om het behaalde resultaat zo lang mogelijk te behouden. Indien gewenst kunt u kiezen voor een jaarlijkse onderhoudsbehandeling om de verjonging zo goed mogelijk te behouden. 
 • Hoewel een gefractioneerde laserbehandeling in de meeste gevallen effectief is, kunnen we nooit de mate van verbetering met zekerheid voorspellen en garanderen.
 • Dikwijls zijn er meerdere behandelingen nodig om een optimaal bevredigend resultaat te bereiken. 
 • Hoewel u na een behandeling in theorie met de auto kunt rijden, raden we u toch aan om bij een gefractioneerde CO2 laserbehandeling van het gelaat of de oogleden, vervoer te voorzien.

Indien u nog vragen hebt over een huidverjonging door middel van een gefractioneerde CO2 laserbehandeling, aarzel niet om ons te contacteren.