Laserepilatie - definitieve ontharing

Esthetisch storende beharing, overmatige haargroei of overbeharing

Haargroei op bepaalde plaatsen op het lichaam is normaal. Afhankelijk van de kleur van het haar en de huid, is de haargroei meer of minder zichtbaar. De hoeveelheid is echter rasgebonden, geslachtsgebonden, maar kan ook familiaal bepaald zijn. Wanneer beharing te veel opvalt, wordt het vaak als abnormaal en esthetisch storend ervaren.

Soms is er echter ook sprake van een abnormale overbeharing op plaatsen die normaal gezien licht behaard zijn zoals de armen en de benen. In dat geval spreken we van hypertrichose. Dit kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen. Hypertrichose is meestal erfelijk bepaald maar kan ook veroorzaakt worden door medicijnen.

Bij vrouwen met een overbeharingspatroon dat typisch mannelijk is, spreken we van hirsutisme. Bij hirsutisme groeien er donkere, stugge haren in de snor- en baardstreek, op de borst, de rug, de buik en de bovenbenen. Hirsutisme begint meestal op het einde van de puberteit en ontstaat bij 5 tot 10% van de vrouwen voor de menopauze. Hirsutisme wordt in verband gebracht met hormonale stoornissen zoals een teveel aan mannelijke hormonen (testosteron) of een aandoening waarbij de eierstokken cysten bevatten (pcos of polycystisch ovariumsyndroom).

Of het nu gaat om een abnormale overbeharing of een eerder esthetisch storende gelaats- of lichaamsbeharing, veel mensen storen zich hieraan en doen er alles aan om die beharing te verwijderen. Naast de klassieke behandelingsmethodes zoals scheren, wasepilatie en naaldelectrolyse, kunt u zich sinds de jaren negentig ook laten ontharen door middel van laserepilatie. Deze ontharingsmethode maakt een definitieve epilatie mogelijk op een snelle en relatief comfortabele manier.

Voor wie is definitieve laserepilatie bedoeld?

Laserepilatie is geschikt voor zowel esthetisch storende beharing als abnormale overbeharing zoals in het geval van hirsutisme en hypertrichosis. Bijna alle huidtypes van zowel vrouwen als mannen kunnen behandeld worden. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Lichte donshaartjes en grijze of witte harde haren reageren minder goed op de laser omdat dergelijke haren weinig of geen pigmenten bevatten. Mensen met een donker huidstype reageren ook moeilijker.

Definitieve epilatie of ontharing met de epilatielaser

Een lasertoestel is een hoog-energetische lichtbron met één bepaalde golflengte. Bij laserepilatie is de golflengte zo bepaald dat de energie maximaal opgenomen wordt door de pigmentatie die tijdens een bepaalde fase van de groeicyclus van de haren aanwezig is in de haarwortels. Het is die opgenomen energie die een vernietiging van de haarwortel veroorzaakt.

Alle haren hebben een haarcyclus en elke haarcyclus kent 3 fasen: de groeifase (anagene fase), de overgangsfase (catagene fase) en de rustfase (telogene fase). Deze cyclus is verschillend volgens de plaats op het lichaam. Enkel tijdens de groeifase (anagene fase) van deze cyclus is er voldoende pigment aanwezig in de haarwortel om een definitieve epilatie te bereiken.

Dat betekent dat we na één behandeling maximum het percentage aan groeiende haren, dat zich dus op dat moment in de anagene fase bevond, definitief kunnen verwijderen. Gedurende enkele weken tot maanden kunnen alle haren tijdelijk wegblijven, maar meestal komt een gedeelte na een tijdje terug.

Bij laserepilatie worden de haren niet afzonderlijk (haar per haar) behandeld. De laser heeft twee pulsgroottes en deze worden met een kleine overlapping over het gehele oppervlak geplaatst.

De epilatielaser is voorzien van een speciaal koelingssysteem in de contact-tip die de behandeling comfortabeler maakt en het risico op complicaties vermindert. 

Voorbereiding op een laserepilatie

  • Voor een laserbehandeling dienen de haren zeer zorgvuldig afgeschoren te worden. U kunt dit gerust zelf thuis doen.
  • Indien de haarstompjes na het scheren oppervlakkig niet meer te zien zijn, is het nuttig om de behaarde zone mooi af te lijnen. Zo weten we welk gebied we moeten behandelen.
  • De haren mogen niet geëpileerd worden gedurende minstens 4 weken voor een behandeling. Ze mogen wel geschoren worden.
  • Zonnen en zonnebanken zijn vanaf minstens 1 maand voor een behandeling tot 1 week na de laatste behandeling afgeraden. 

Het verwachte resultaat en de frequentie van de behandelingen

  • Herhaalde behandelingen kunnen een beduidend resultaat leveren met een blijvende uitdunning van de beharing. Gemiddeld zijn een vijftal behandelingen met een interval van twee maanden nodig om een definitieve ontharing van minstens 90% te bereiken. De fijne donshaartjes en de terminale haartjes die te fijn of te weinig gepigmenteerd zijn, waardoor ze onvoldoende energie kunnen opnemen om beschadigd te worden, zullen blijven. Deze resterende beharing is meestal nauwelijks storend.
  • Op plaatsen van het lichaam zoals de oksels, de benen en de bikinilijn levert een laserepilatie doorgaans een stabiel en blijvend resultaat na een vijftal behandelingen. Voor gelaatsbeharing raden we echter één onderhoudsbehandeling per jaar aan. Zo kunnen we de recent ontstane nieuwe haartjes die evolueren uit kleine nieuwe donshaartjes, vroegtijdig aanpakken om het bereikte resultaat te behouden.
  • Aangezien de laserenergie ook opgenomen wordt door de normale pigmentatie van de opperhuid, is het logisch dat de beste en snelste resultaten verkregen worden bij personen met donkere haren en een bleke huidskleur. 

Is een laserepilatie pijnlijk?

  • Tijdens een laserepilatie kunt u een lichte tot matige pijn ervaren.
  • De pijn kan eventueel verminderd worden door 1 uur voor de behandeling een lokaal verdovende crème onder een plastiek verband aan te brengen.

Wat mag u verwachten na een laserbehandeling?

  • Na de laserepilatie kan roodheid en een lichte opzetting (oedeem) optreden rond de haarfollikels. Dit kan enkele uren aanhouden. U ervaart hierbij ook een branderig gevoel. Dit is een reactie op de intense hitte die de laser onder de huid heeft veroorzaakt.
  • Soms kunnen ook kleine blauwe vlekjes (purpura) optreden. Die verdwijnen binnen enkele dagen.
  • Wanneer enkele haartjes onvoldoende afgeschoren of verwijderd werden voor de behandeling, kunnen kleine oppervlakkige wondjes (erosies) ontstaan.
  • Blaarvorming wordt vooral verwacht bij mensen met een donkere huidskleur of na een recente blootstelling aan uv-straling door de zon of zonnebank. Daarom is het absoluut af te raden om een laserbehandeling te ondergaan wanneer u gedurende minstens de laatste 14 dagen in de zon of onder de zonnebank gelegen hebt, ook al is uw huidskleur nog weinig gebruind (gepigmenteerd).
  • Wondjes en blaren genezen vlot en veroorzaken meestal geen littekens. U kunt ze lokaal behandelen met een ontsmettende zalf of gel. 
  • Na de laserbehandeling kan uw huid lichtjes verbleken (hypopigmentatie) of bruiner (hyperpigmentatie) worden. Meestal is dat niet uitgesproken en verdwijnt het weer spontaan. Mensen met een donkerdere huidskleur zijn hier meestal gevoeliger voor.

Wanneer mag er geen laserepilatie verricht worden?

  • Als u een voorgeschiedenis hebt met ‘wild vlees’ (keloied-littekens)
  • Als u op het ogenblik dat u behandeld moet worden, een actieve infectie of koortsblaren (herpes simplex) hebt in het te behandelen gebied
  • Als u tijdens de laatste 6 maanden behandeld werd met medicijnen (Roaccutane) tegen een uitgesproken vorm van acné 
  • Als u tijdens de laatste 14 dagen in de zon of onder de zonnebank gelegen hebt

Nazorg na een laserepilatie

  • Als naverzorging is het aanbevolen om de behandelde zones gedurende de eerste uren af te koelen met koude kompressen of washandjes, of met een afkoelende gel of zalf zoals Flamigel of Flammazine. Deze zalven worden ook aangeraden bij wondjes of blaarvormin
  • Indien u last hebt van een huidirritatie, is het ook belangrijk om een sterke wrijving of het gebruik van zeep en reinigingsmiddelen zo veel mogelijk te mijden op de behandelde zones.

Wat u zeker nog wilde weten

Tijdens de behandeling dienen de patiënt, de arts(en), het personeel en de eventueel aanwezige familie een speciale bril te dragen om de ogen te beschermen tegen het laserlicht. 

Indien u nog vragen hebt over de laserepilatie, aarzel niet om ons te contacteren.